Víno dělíme podle barvy:
Bílé víno
vyrobeno z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů. Při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.
Růžové víno
vyrobeno z modrých hroznů bez nakvašení. U stolních vín šumivých a perlivých vín ze směsi bílého, červeného vína.
Červené víno
vyrobené pouze z modrých hroznů (červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách) a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se nechá rmut několik dní kvasit. Slupky zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou.
Dle obsahu cukru:
Víno
- Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru/l
- Polosuché: 4,1 – 12 g zbytkového cukru /l
- Polosladké: 12,1 – 45 g zbytkového cukru/l
- Sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru/l
Sekty
- Brut nature: přírodně tvrdé – méně než 3 g cukru/l (cukr nebyl dodán)
- Extra brut: zvláště tvrdé -0-8 g/l
- Brut: tvrdé – obsah cukru nižší než 15 g/l
- Extra sec (extra dry ): zvláště suché 12-20g/l
- Sec: suché – 17-35 g/l
- Demi-sec: polosuché 33-50g/l
- Doux: sladké-více než 50 g cukru /l
Vína můžeme rozdělit dle vyzrálosti hroznů při sklizni do kategorií:
- Stolní víno: nejnižší kategorie vín. Hrozny mohou být vypěstovány v EU. Je povolené umělé doslazování.
- Zemské víno: musí pocházet z tuzemských hroznů a povolených odrůd. Označuje se původem Čechy a Morava
- Jakostní:
- Odrůdová jakostní – obsahují méně než 15 % příměsí jiných odrůd
- Známková jakostní vína – obsahují více než 15 % příměsi jiných odrůd
- Jakostní s přívlastkem
- Kabinetní
- Pozdní sběr
- Výběr z hroznů
- Výběr z bobulí
- Výběr z cibéb
- Ledové víno
- Slámové víno
(zdroj: Encyklopedie Českého a Moravského vína)